Úspešné startupy, ktoré ovládli svet. | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Úspešné startupy, ktoré ovládli svet: Čo majú spoločné?

Alexandra Gálfyová|03.07.2023

Aj dnešní technologickí giganti kedysi začali ako malé startupy, ktoré sa kombináciou niekoľkých faktorov postupne prepracovali na vrchol. Pozrime sa na niektoré z nich a ukážme si, čo sa od nich môžu súčasné startupy naučiť.

Na počiatku všetkého je vždy idea, ktorá má potenciál ľuďom zjednodušiť či vylepšiť život. To, či sa z biznisového nápadu stane úspešný projekt, stojí na mnohých faktoroch a okolnostiach. Mnohé úspešné technologické spoločnosti, ktoré sú dnes lídrami vo svojej oblasti, však majú niečo spoločné. 

Služby, ktoré tieto spoločnosti ponúkajú, používa dennodenne väčšina z nás. Hovoríme o fenoménoch, ako sú Netflix, Whatsapp či Uber, ktoré úplne zmenili spôsob, akým sledujeme filmy a seriály, používame dopravu či komunikujeme navzájom. Bez nadsázky môžeme povedať, že zmenili spôsob, akým žijeme. Na začiatku však boli tiež len startupmi s veľkou víziou a malým rozpočtom. Povedzme si o nich viac. 

Priekopník online streamovania 

Ako už tušíte, reč je o spoločnosti Netflix, ktorá je priekopníkom streamovacích služieb. V skutočnosti však firma založená Reedom Hastingsom a Marcom Randolphom začala svoj biznis v roku 1997 ako zásielková požičovňa DVD. Záujemci sa prihlásili k odberu a dostávali filmy podľa výberu prostredníctvom pošty. V roku 2007 spustil Netflix svoju streamovaciu službu, ktorá ľuďom umožnila okamžite sledovať filmy a seriály online. Netflix tak predbehol svoju dobu a kým jeho konkurencia sa stále zameriavala na fyzické médiá, on verejnosti predstavil inovatívnu alternatívu televízie. 

Dnes má Netflix viac ako 230 miliónov predplatiteľov a stal sa hlavným producentom populárnych seriálov, ako sú Stranger Things, Narcos či The Crown. Investoval veľké prostriedky do tvorby vlastného exkluzívneho obsahu, za čo získal mnoho ocenení, napríklad Emmy. Pôvodné filmy a seriály dnes tvoria väčšinu obsahu a hoci Netflixu siaha na päty mnoho konkurentov, stále zostáva jedničkou v sledovanosti a zároveň prvým priekopníkom vo svojom odvetví. Netflix nám jednoducho nastavil nové štandardy v konzumácii TV obsahu. Okrem iného využíva algoritmus, ktorý sledovateľom navrhuje vhodný obsah na základe ich vkusu. 

Revolúcia v doprave

Ďalším revolucionárom je spoločnosť Uber, ktorú asi netreba veľmi predstavovať. V roku 2009 priniesol Uber nový model fungovania taxislužieb, ktorý ľuďom umožnil jednoducho sa prepraviť z bodu A do bodu B a zároveň aj zaplatiť prostredníctvom mobilnej aplikácie. Nebolo už potrebné volať taxikárom či mať hotovosť vo vrecku. Navyše vodič auta nemusel byť taxikár, ale ktokoľvek, kto si chcel privyrobiť. Spoločnosť rozbehla svoj biznis najprv v San Franciscu, no rýchlo sa rozšírila do viac ako 600 miest po celom svete. Umožnil to obchodný model Uberu založený na technológii, ktorý bolo možné rozšíriť prakticky kdekoľvek. 

Súčasťou biznis modelu je, že Uber si berie percentá z každej jazdy. Znamená to, že čím viac jázd, tým viac peňazí. Firma sa tak snažila neustále motivovať ďalších a ďalších vodičov, napríklad formou rôznych bonusov, a zároveň cestujúcich, napríklad formou zliav a akcií. Ceny za jazdu boli a sú nižšie ako pri tradičných taxislužbách. Oplatilo sa. Nielenže sa Uber prepracoval na vrchol, ale priniesol revolúciu v doprave a inšpiroval množstvo ďalších spoločností ponúkajúcich zdieľané jazdy. Napriek počiatočnej kontroverzii si už dnes málokto vie predstaviť zavolať taxík klasickým spôsobom. 

Ubytovanie zážitkom 

Podobnou premenou prešiel pred rokmi aj turistický a ubytovací sektor, kde nový trend nastavila služba Airbnb. Tento názov v skutočnosti znamená airbed and breakfast, teda v preklade nafukovacia posteľ a raňajky. To odráža aj prvotnú myšlienku zakladateľov umožniť ľuďom nájsť lacný nocľah u súkromníkov, a tým zas dať šancu privyrobiť a ponúknuť voľnú či nevyužívanú kapacitu vo svojom vlastnom byte či dome. Služba odštartovala v roku 2008 a najprv sa niesla v duchu nízkonákladového ubytovania. Dnes však ponúka všetko od spomínanej matrace po možnosť prespať v luxusnej vile či zámku. 

Revolučná myšlienka zdieľania svojho majetku tak umožnila ľuďom prenajímať svoje vlastné bývanie. Okrem nižšej ceny tkvela pridaná hodnota aj v autentickejšom zážitku, ktorý často pri pobyte v hoteloch nenájdeme. Ľudia tak mohli zistiť, ako bývajú a žijú ľudia v zahraničí, a často získali aj sprievodcu mestom či nového priateľa ako bonus. Okrem samostatných postelí či izieb sa však prenajímajú aj celé domy a byty, takže je tu ponuka pre každého, pre dobrodruhov, sólocestovateľov, skupiny ľudí aj milovníkov súkromia. Dnes už Airbnb funguje vo viac ako 200 krajinách na celom svete.

Ani Airbnb sa nevyhol kritike a musel čeliť sťažnostiam susedov aj celých miest, ktorým sa predstava párty domov nepáčila. Obávali sa o svoj komfort a bezpečnosť. Spokojný nebol ani ubytovací trh, pretože Airbnb im ukrojil z vlastého koláča. Určitá kritika pretrváva dodnes, no Airbnb zaviedol isté opatrenia a veselo funguje ďalej. V posledných rokoch sa okrem prenajímania ubytovania posunul aj k ponuke zážitkových aktivít, ktoré miestni ponúkajú pre turistov. Dal im tak ďalšiu možnosť, ako si privyrobiť, a ľuďom ponúkol autentickejší experience z cestovania. Airbnb ukázal, ako môže malý, no šikovný nápad, rozvíriť vody biznisu. 

Náhrada SMS správ

Časy, keď sme všetci sms-kovali a míňali tak mnoho peňazí, sú dávno preč. Môže za to okrem iného aj aplikácia WhatsApp, ktorý zmenila spôsob, akým komunikujeme. V roku 2009 totiž jej zakladatelia Brian Acton a Jan Koum prišli v rámci triedneho projektu s revolučnou myšlienkou – umožniť ľuďom posielať si navzájom správy úplne zadarmo. Ľudia už nemuseli platiť operátorovi, ale využívali len dátové pripojenie a mohli poslať toľko správ, koľko len chcú. Kto by to nechcel? Preto sa služba rýchlo stala fenoménom a v roku 2014 ju predali za 22 miliárd dolárov spoločnosti Facebook. V tom čase išlo o najväčšiu technologickú akvizíciu v histórii. 

Dnes používajú WhatsApp viac ako 2 miliardy ľudí vo vyše 180 krajinách. Umožňuje im bezplatne komunikovať s rodinou a priateľmi a posielať textové a hlasové správy, volať či posielať si fotky a videá. Rozhranie aplikácie je veľmi minimalistické, ale funkčné. Je dôkazom, že menej je niekedy naozaj viac. Všetka komunikácia je šifrovaná a bezpečná. Je možné posielať aj väčšie súbory s max. veľkosťou 2 GB. WhatsApp neustále inovuje a rozširuje funkcionalitu, napríklad o miznúce správy, end-to-end šifrované hovory, skupinové čety, možnosť vytvárať firemné profily či nástroje pre komunikáciu firiem so zákazníkmi.

Čo mali tieto startupy spoločné?

Väčšina úspešných startupov má niekoľko spoločných znakov, ktoré im pomohli dostať sa na vrchol. Pozrime sa, ktoré to sú, a čo sa z nich môžeme naučiť:

Skromné začiatky

Zakladatelia súčasných technologických lídrov zvyčajne nezačínali s obrovským budgetom. Začali zdola a postupne sa prepracovali na vrchol. Mnohí svoje nápady rozbehli z detskej izby, školskej lavice či garáže. Mali len základné vybavenie a málo peňazí, no za to veľké nápady. Dokázali tak, že peniaze na začiatku nie sú rozhodujúce, a keď je nápad dobrý, tak sa časom nájdu. Dôležitejšie je vytvorenie kvalitného produktu, získanie prvotných zákazníkov a spätnej väzby. Tá vám pomôže posúvať produkt ďalej. 

Riešenie skutočných problémov

Všetky vyššie menované startupy priniesli odpovede na reálne problémy, ktoré sami pociťovali. Či už to bolo zložité požičiavanie filmov, drahé taxislužby, túžba privyrobiť si na nájom či drahé sms-kovanie. Trh po ich riešeniach siahol ako po čerstvých rožkoch, pretože sám pociťoval ich potrebu. Základom je preto identifikovať nedostatok alebo medzeru na trhu, na ktorú ešte nikto nepriniesol dostatočne dobré riešenie. Nehľadajte však problémy tam, kde nie sú. 

Ochota riskovať

Spoločnosti, ktoré to dotiahli najďalej, podporujú kultúru inovácií a majú ochotu riskovať. Idú aj za hranice možného, aby naplnili svoju víziu. Podporujú nové nápady a myslenie out of the box. Neboja sa experimentovať, aj keď to možno nevyjde. Jednoducho vedia, že cestu treba hľadať tam, kam sa ešte nikto neodhodlal vkročiť. Vďaka tomu tieto startupy prinášajú inovatívne nápady a rýchlo sa prispôsobujú zmenám. 

Príbehy týchto startupov dokazujú, že aj z malého nápadu a s minimálnym rozpočtom môže časom vzniknúť niečo veľké. Jediný spôsob, ako to zistiť, je skúsiť to.

Alexandra Gálfyová

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?