Ako začať s programovaním a rozbehnúť kariéru v IT | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Programovanie pre začiatočníkov: Rozbehni v novom roku svoju IT kariéru

Alexandra Vaszily|30.12.2022

Stolný kalendár ukazujúci 1. január

Nie si so svojou prácou spokojný a nepáči sa ti, kam tvoja kariéra smeruje? Zaujal ťa svet IT, no chýbajú ti potrebné skúsenosti, aby si sa v ňom uplatnil? Ešte stále máš šancu. Začať s programovaním môžeš kedykoľvek a ako sa vraví „kedy, keď nie teraz“?

IT je budúcnosť

It sektor patrí v súčasnosti k najatraktívnejším odvetviam a ponúka nadpriemerné platové podmienky. Šikovní IT-čkári idú na odbyt ako teplé rožky a stále je ich nedostatok. Dopyt stále prevyšuje ponuku, preto je práve IT tým pravým odvetvím, ktoré si pre svoju kariéru vybrať. Samozrejme v prípade, že inklinuješ k technickému a analytickému mysleniu a baví ťa hľadať riešenia problémov

Zmeniť kariéru môžeš kedykoľvek 

Ak stojíš pred rozhodnutím, akú vysokú školu si zvoliť, na výber máš niekoľko možností. Na Slovensku môžeš informatiku študovať na niekoľkých univerzitách, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých odborov a špecializácií. Medzi najlepšie z nich patrí napríklad Slovenská technická univerzita v Bratislave či Technická univerzita v Košiciach. 

Kde na Slovensku môžeš študovať IT?

Neznamená to však, že keď už pracuješ, nemáš v IT svete šancu. Zmeniť smer môžeš kedykoľvek a existujú rôzne možnosti, ktoré ti v tom pomôžu.

Ako začať v IT? 

Dnes už existuje nespočetne veľa kurzov a vzdelávacích materiálov, ktoré ti pomôžu naučiť sa čokoľvek, čo si zaumieniš. IT samozrejme nie je výnimkou. Stačí mať trochu odhodlania, dostatok voľného času a aký-taký obnos peňazí na zaplatenie kurzu a materiálov. 

Keďže IT zručnosti majú istú hodnotu, školitelia ti musia venovať mnoho času a tiež sa predpokladá, že v prípade uplatnenia získaš nadštandardne platenú prácu, ceny kurzov môžu byť vyššie pri intenzívnych kurzoch aj v rádoch stoviek až tisícok eur. Ak však naozaj vieš, že toto je smer, ktorým chceš ísť, oplatí sa to risknúť, pretože v IT máš budúcnosť viac-menej istú. 

Medzi obľúbené kurzy patria napríklad tie od Webrebel, IT academy, Skillmea, Green Fox Academy, IT v kurze či Codecademy. Nájdeš medzi nimi rôzne oblasti IT, napríklad tvorbu webov, programovanie v rôznych jazykoch, testovanie softvérov, tvorbu videohier a ďalšie. Ak sa na programovanie necítiš, nemusí to byť žiadna prekážka. IT svet totiž potrebuje aj analytikov, testerov či správcov sietí. 

Mnoho informácií však vieš získať aj takmer zadarmo. Dnes už nie je problém nájsť kvalitné inštruktážne videá, knihy a e-booky. Dôležité však je čo najskôr vyskúšať získané informácie v praxi napríklad, hneď ako sa dá, začať písať jednoduché kódy a nečakať, kým budeš teoretický profík. Ako samoukovi ti to však zrejme bude trvať dlhšie a možno ti bude chýbať vedenie a motivácia napredovať. Sám však najlepšie vieš, aký prístup ti vyhovuje. 

Ako si vybrať ten správny smer?

Často je na začiatku najťažšie rozhodnúť sa, akým smerom sa chceš uberať. Netreba nad tým však zbytočne “overthinkovať”. Ak si začiatočník a chcel by si programovať, začni niektorým jazykom, ako napríklad Python, ktorý patrí k jednoduchším jazykom a dá ti dobré základy. Postupne aj tak zistíš, že tých jazykov potrebuješ ovládať niekoľko a každý ďalší sa už naučíš jednoduchšie. Ďalej sa môžeš rôzne špecializovať a počas tejto cesty zistíš, čo vlastne chceš. 

Ak by si potreboval poradiť s výberom programovacieho jazyka, prečítaj si náš článok, v ktorom sa dozvieš o odlišnostiach a využiteľnosti jednotlivých jazykov. V prípade štúdia IT je však veľmi dôležitý nielen programovací jazyk, ale aj cudzí jazyk. Väčšina kvalitných materiálov je najmä v anglickom jazyku a zároveň pri samotnom programovaní sa bez angličtiny nezaobídeš

Ak máš v jazyku či IT zručnostiach medzery, kedy inokedy je lepší čas na nich zamakať, ako v novom roku? Novoročné predsavzatia nemusia byť len prázdne reči a sľuby, ale aj potrebné nakopnutie, ktoré ťa posunie bližšie k vysnenej kariére. :)

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?