Tipy, ako vybrať počítač pre začínajúceho programátora | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Hľadáš počítač pre začínajúceho programátora? Čo odporúčajú profíci

Alexandra Vaszily|20.02.2023

procesor na matičnej doske

Ako programátor sa bez vhodného počítača určite nezaobídeš, no je potrebné investovať do neho celý svoj majetok? Poradíme ti, akú stratégiu zvoliť, aby si mohol bez problémov kódiť, no nemusel kvôli tomu jesť „vifonky“. 

Technologický vývoj napreduje raketovou rýchlosťou, preto už dnes nemusí byť potrebné poskladať si počítač za tisícky eur, aby si získal výkonný nástroj na programovanie. S trochou preháňania môžeme tvrdiť, že basic programovanie zvládneš aj na svojom smartfóne. Ak sa však programovaniu chceš venovať na dennej báze, nebude ti to samozrejme stačiť a budeš potrebovať niečo výkonnejšie. Pozrime sa, aké máš možnosti. 

Ako vybrať počítač pre začínajúceho programátora?

Ako začínajúci programátor toho v skutočnosti nepotrebuješ tak veľa ako si možno myslíš. Namiesto investovania množstva peňazí do výkonného stroja sa často oplatí viac investovať do vzdelania a získavania vedomostí. (Prečítaj si viac o možnostiach študovať IT alebo o platoch v IT odvetví.) Postupne, ako bude úroveň tvojich zručností a skúseností rásť, môžeš zarobené peniaze investovať do lepšieho počítača.

Notebook vs. stolný počítač

Pri výbere medzi notebookom a stolným počítačom by si mal dbať najmä na ergonómiu práce a na to, čo ti samému viac vyhovuje. Niekto uprednostňuje väčšiu mobilnosť, niekto komfortné stabilné miestečko. Väčšina programátorov radšej pracuje s externým monitorom, externou klávesnicou a myšou, no nájdu sa aj milovníci notebookov. 

Na notebooku oceníš fakt, že nie si pripútaný k pracovnému stolu. Ak ťa láka digitálne nomádstvo, môžeš sa s ním vybrať aj na druhý koniec sveta a programovať z pláže či kaviarne. Čím mobilnejší chceš byť, tým lepšiu výdrž batérie by si mal hľadať. Ak však chceš svoj užívateľský komfort zvýšiť, určite si zadováž externý monitor. Ideálne je, ak sa dá notebook napájať z monitoru cez USB-C kábel – tým pádom nepotrebuješ viac káblov.

Na čo myslieť pri výbere notebooku? 

  • Pri výbere notebooku by si mal skôr ako na výkon pozerať na kvalitu klávesnice, touchpadu, displeja či na hlučnosť. 
  • Ak notebook neplánuješ prenášať príliš často, je lepšie kúpiť si väčší rozmer kvôli väčšej obrazovke, väčšej rozšíriteľnosti a výkonu, ktorý lepšie nahradí desktop. 
  • Pri výbere je lepšie uprednostniť vyššiu RAM ako rýchlejší procesor, pretože pri vývoji jej občas treba veľa. 
  • V prípade, že budeš notebook často prenášať alebo cestovať, venuj pozornosť výdrži batérie

Aké parametre by mal počítač spĺňať?

Ak sa ešte programovaním neživíš alebo len získavaš prvé pracovné skúsenosti, bude ti stačiť počítač približne s týmito parametrami:

  • SSD disk s kapacitou aspoň 256 GB (SSD disk má oproti mechanickému HDD disku niekoľkonásobne vyššiu rýchlosť čítania dát),
  • RAM pamäť aspoň 8 GB,
  • dostatočne rýchly procesor, nie starší ako 5 rokov,
  • minimálne rozlíšenie obrazovky 1920x1080p (full HD)

Dnes sa už notebooky svojím výkonom bez problémov vyrovnajú stolným počítačom a ešte pritom môžeš ušetriť. Najlacnejšiu možnosť zrejme poskytujú minipočítače typu Intel NUC alebo Apple Mac Mini, ideálne v kombinácii s externým monitorom.

Hotový vs. zostavený počítač 

Oproti notebookom ponúkajú stolné počítače väčšiu variabilitu a možnosť prispôsobiť si ich na mieru svojim požiadavkám. Ak sa však rozhodneš zostaviť si PC zostavu sám, rátaj s tým, že si to vyžaduje isté vedomosti o všetkých súčiastkach a komponentoch, zručnosť a najmä veeľa trpezlivosti. Bonusom tvorby vlastného počítača je však získanie znalostí o hardvéri, čo sa môže hodiť, ak sa chceš zameriavať na programovanie na nižšej úrovni (bližšie hardvéru).

Medzi základné komponenty, ktoré k tomu budeš potrebovať, patria: počítačová skriňa, procesor, chladenie, základná doska, operačná pamäť, grafická karta, SSD alebo HDD disk a napájací zdroj. Nielenže potrebuješ poznať rozdiely medzi jednotlivými typmi komponentov, ale aj ich vzájomnú kompatibilitu. Potom už ťa čaká len o dosť náročnejšie lego, zložiť to všetko dokopy. 

Vlastný vs. firemný počítač 

Skôr ako sa pustíš do kúpy nového počítača, zamysli sa aj nad tým, či je takáto investícia vôbec nutná. Pravdepodobne ti vie lepší stroj zabezpečiť tvoj aktuálny či budúci zamestnávateľ, ktorý by ti mal poskytnúť všetko, čo k práci potrebuješ, a ty sa tak vôbec nemusíš finančne zaťažovať. Mnohé firmy poskytujú benefit kúpy vybavenia podľa vlastného výberu alebo ti na ňu minimálne prispejú. 

Čo ďalšie by sa ti mohlo zísť? 

Za počítačom budeš tráviť množstvo času, preto by tvoje pracovné prostredie malo byť zároveň komfortné. Aby si si nezarobil na problémy s chrbticou či karpálnym tunelom, investuj do ergonomickej PC stoličky a ergonomickej či vetikálnej myši, ktoré sa postarajú o zdravšie sedenie a klikanie. Viac o zdravom sedení si prečítaš v tomto článku.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?