Z malej softvérovej firmy úspešný miliónový software house. | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Z malej softvérovej firmy úspešný miliónový software house (Forbes Slovensko)

Alexandra Vaszily|12.06.2023

Tento článok je PRestige, komerčný obsah vytvorený spolu s tímom Forbes BRANDlab.

Malá tmavá kancelária na okraji mesta a zopár nadšencov, ktorí radi búšili do klávesnice. Tak by zhrnuli začiatky CODERAMY z roku 2006. Dnes majú kancelárie v piatich slovenských mestách, viac ako stopäťdesiat technických ľudí a aj napriek krízam majú rastúci obrat, ktorý v roku 2022 dosiahol 7,6 milióna eur. O tom, ako sa im to podarilo, hovoria majitelia spoločnosti Matej Štafurik a Daniel Beke, o aktuálnej situácii a ďalších plánoch CEO Matej Facuna a COO Ján Tinák.

Predstavte nám CODERAMU. Aké služby môžu u vás klienti nájsť?

M. F.: CODERAMA je software house, ktorý sa špecializuje na kvalitný technický outsourcing. Naše programátorské, analytické a testerské zdroje ponúkame klientom na Slovensku aj v zahraničí. Ku každému zákazníkovi pristupujeme individuálne, férovo a flexibilne. Klientom dokážeme rýchlo poskytnúť jednotlivcov aj celý tím expertov, ktorí vedia zastrešiť všetky fázy projektu od návrhu až po údržbu. Sme „full stack“, máme špecialistov v technológiách ako Java, .NET, React, Angular, automatizovaných i manuálnych testerov. Ako sami tvrdíme: „Nie sme odborníci na všetko, ale na všetko máme odborníkov.“

Čo bol prvý popud vzniku CODERAMY? 

M. Š.: Počas svojej kariéry vývojára sa ma pýtali ľudia z firiem, pre ktoré som pracoval, či nepoznám ďalších rovnako šikovných vývojárov, ako som ja. Toto jasne poukázalo na nedostatok slovenského IT outsourcingu a dieru na trhu, a tak som v roku 2006 založil CODERAMU. Firma postupne rástla, v roku 2016 sa ku mne pridal ako spolumajiteľ Daniel Beke a začali sme ju ďalej rozvíjať.

Na aký moment zo začiatkov spomínate najradšej a prečo? 

D. B.: Nemám konkrétny moment, je to skôr pocit. Pred CODERAMOU som pracoval ako vývojár vo viacerých spoločnostiach, v každej som vydržal maximálne rok. Keď som nastúpil ako vývojár do CODERAMY, až po dvoch rokoch som si uvedomil, ako dlho som tu, a bolo to pre mňa jedinečné. Cítil som, že som na správnom mieste so správnymi ľuďmi, že firma má dobre nastavený morálny kompas a oplatí sa do nej investovať.

Z malej firmy ste vyrástli na miliónovú spoločnosť. Čo je tou tajnou ingredienciou, ktorej vďačíte za úspech?

D. B.: Za každým úspechom je vždy tvrdá práca, kvalita a schopnosť prispôsobiť sa danej situácii. Práve preto je veľmi dôležité, akými ľuďmi sa obklopíte. Možno to znie ako klišé, ale tajnou ingredienciou sú práve naši ľudia. Za to, kde sme teraz, vďačíme im. Oni sú ambasádormi CODERAMY, ich staviame na prvé miesto. Vytvárame tímy kompatibilné nielen z hľadiska profesionality, ale aj osobností. Spokojný a zohratý tím je totiž stabilný, flexibilný a najmä produktívny. 

IT outsourcing využíva čoraz viac firiem. Prečo je práve CODERAMA ideálnym partnerom pre spoluprácu? 

M. Š.: Klientom šetríme čas a peniaze, ktoré by potrebovali na najímanie a zaúčanie vlastných kvalitných IT špecialistov. Máme dlhoročné skúsenosti v rôznych oblastiach a návrhoch spolupráce. Ku každému zákazníkovi pristupujeme individuálne a férovo. Dbáme na kvalitu našich expertov, a preto len trinásť percent z uchádzačov prejde všetkými kolami pohovoru.

V portfóliu máte viac ako sto úspešných projektov. S akými veľkými klientmi ste mali šancu spolupracovať a čo vám to prinieslo? 

J. T.: Budujeme dlhodobé partnerstvá. Každá spolupráca nás posúva na vyšší level, čo z CODERAMY robí cenného hráča v IT sfére. Aj preto si nesmierne vážime spoluprácu s každým naším klientom. V oblasti fintech môžeme spomenúť napríklad CRIF, UNIQA, ČSOB. V e-commerce pracujeme pre najúspešnejšiu spoločnosť na československom trhu NOTINO, v automotive odvetví zas participujeme na projektoch pre Škoda Auto a v telekomunikačnom odvetví sme IT partnerom spoločnosti Slovak Telekom.

Vaši ľudia patria k IT špičke na Slovensku. Aká je vaša firemná kultúra a prečo chcú ľudia u vás pracovať?

J. T.: Dôležitým kritériom pri výbere je nielen profesionalita, ale aj ľudská stránka. Ak nám človek nesedí osobnostne, tak ho radšej nezoberieme. Spoločne si v práci nastavujeme prostredie, v ktorom sa cítime ako doma. Zamestnancov motivujeme najmä tým, že tvoríme tím najlepších. Popri rôznych „štandardných“ benefitoch, akciách a teambuildingoch robíme aj tie neštandardné, ako je napríklad work & travel po zaujímavých kútoch sveta, plavba v Chorvátsku alebo možnosť využiť firemný obytný van na Islande pre zamestnancov a ich rodiny.

Aké sú hlavné benefity IT outsourcingu?

D. B.: Je dôležité pripomenúť, že každý projekt je jedinečný, a nechcem generalizovať, ale z nadobudnutých skúseností uvediem tie najdôležitejšie. Keď máte správne nastavený IT outsourcing, môžete získať hneď niekoľko benefitov, a to napríklad: efektivita realizácie sa zvýši, môžete zaznamenať zníženie nákladov v porovnaní s modelom využívajúcim interné kapacity, nižšie priebežné investície do hardvéru, softvéru a administratívnych priestorov, možnosť flexibilne meniť kapacitu IT tímu, prístup k inováciám a jednoduchší vstup na nové trhy. Dobre nastavený model IT outsourcingu sa vie prispôsobiť napríklad aj v tom, že si môžete ponechať projektové riadenie interne, čo u nás využíva veľa klientov, a vznikne vám priestor na flexibilné strategické plánovanie. Potrebujete napríklad skrátiť dobu vývoja na projekte? Posilnenie kapacity externého tímu viete mať v niektorých prípadoch zabezpečené už od ďalšieho mesiaca. Výhod IT outsourcingu je veľa a každá firma si nájde tie svoje.

Aké sú plány a ambície CODERAMY do budúcnosti? 

M. F.: Dôverujú nám významní hráči na domácom aj zahraničnom trhu, preto je aj naďalej naším cieľom pomáhať partnerom s vývojom softvérových riešení, ktoré prekonávajú ich očakávania. Našou ambíciou je stať sa lídrom v poskytovaní IT outsourcingu, naďalej budovať dlhodobé partnerstvá a byť prirodzenou prvou voľbou pre aktuálnych, ako aj budúcich zákazníkov. Vnútri spoločnosti je naším plánom pokračovať v budovaní rodinnej atmosféry založenej na dôvere, zodpovednosti a slobode.


Link na článok: https://www.forbes.sk/z-malej-softverovej-firmy-uspesny-milionovy-software-house/?fbclid=IwAR3vd4OEQP__rE0noP7QSQScedNVzWB76okgdL2F_rTULoNRsO5y7raYF3o

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?