Ako začať programovať v Pythone? Prehľad kurzov | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Začni programovať v Pythone: Najlepšie kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých

Alexandra Vaszily|26.04.2023

Túžiš po kariére v IT alebo si chceš rozšíriť svoje programátorské obzory a naučiť sa nový programovací jazyk? V tom prípade môže byť Python skvelou voľbou. V článku ti prezradíme, prečo by si sa mal naučiť programovať v tomto jazyku a ako začať. 

Známe porekadlo hovorí „koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“. Túto vetu by sme mohli pokojne pretaviť do IT podoby a povedať, že čím viac programovacích jazykov ovládaš, tým si lepším programátorom. Každý skúsený IT človek by nám dal určite za pravdu. :) Tentokrát sa pozrieme na to, prečo by jedným z týchto jazykov mohol byť práve Python. 

Čo je Python?

Python je vysokoúrovňový interpretovaný programovací jazyk, ktorý prvýkrát vyvinul v roku 1991 Guido van Rossum. Je vyvíjaný na princípe open source, čo znamená aj to, že je voľne dostupný aj na komerčné účely. Python má všeobecné využitie a používa sa na vývoj softvéru, web development, strojové učenie, matematické výpočty a ďalšie. Používajú ho doslova všetci ako začínajúce firmy, tak aj technologickí giganti, akými sú Google či NASA.  

Python je známy najmä svojou jednoduchosťou, čo robí jeho kód ľahko čitateľným a zrozumiteľným pre programátora aj ďalších členov tímu. Poskytuje jednoduché vizuálne rozmiestnenie a využíva najmä anglické príkazy. Disponuje veľkým množstvom knižníc, frameworkov, modulov a nástrojov, ktoré celkovo uľahčujú programovanie. Keďže je Python interpretovaným jazykom, nevyžaduje si kompiláciu kódu. 

Python je tiež multiparadigmovým jazykom. Znamená to, že programátorovi dáva určitú slobodu a umožňuje mu používať rôzne štýly programovania napríklad štruktúrované, funkcionálne alebo objektovo orientované programovanie. Aplikácie napísané v Pythone môžu byť spustiteľné na rôznych platformách, čo z neho robí multiplatformový jazyk

Viac o jednotlivých programovacích jazykoch, ich výhodách a využití si môžeš prečítať v tomto článku

Prečo programovať v Pythone?

Jednoduchá syntax

Python je jedným z najpopulárnejších programovacích jazykov na svete. Niet sa čomu čudovať. Vďaka jasnej a čitateľnej syntaxi je ideálny aj pre začínajúcich programátorov. To posledné, čo pri svojich programátorských začiatkoch potrebuješ, sú zložité príkazy a mätúce skratky. Príkazy v Pythone sú naopak jednoduché a jeho funkcie veľmi prehľadné. 

Všestranné využitie

Neznamená to však, že keď je tento jazyk jednoduchý, je tiež obmedzený. Práve naopak ak sa naučíš dobre pracovať s Pythonom, otvorí ti to vo svete IT mnoho dverí. Môžeš s ním totiž vyvíjať softvér či počítačové hry, tvoriť webové stránky, programovať umelú inteligenciu a mnoho ďalšieho. Python ti tak v podstate garantuje široké uplatnenie na trhu práce. 

Pre začínajúcich aj skúsených

Python si zamilujú nováčikovia aj pokročilí programátori. Vďaka jeho jednoduchosti v ňom dokážeš rýchlo a ľahko otestovať a zrealizovať vlastné nápady. Aj preto je obľúbeným jazykom startuperov. Jeho kód má tiež v porovnaní s niektorými inými jazykmi menej riadkov, vďaka čomu je jednoduchšie nájsť prípadné chyby.

Ak teda hľadáš vstupný bod do sveta programovania alebo si chceš rozšíriť svoje súčasné zručnosti, prihlásiť sa na kurz Pythonu môže byť skvelým rozhodnutím.

Kde sa naučíš programovať v Pythone?

Dnes už nie je ťažké dostať sa k novým vedomostiam v akomkoľvek odbore. Programovanie nie je výnimkou. Ak preto za sebou nemáš štúdium niektorého z vysokoškolských IT odborov, nezúfaj. Na trhu je už dnes množstvo kurzov pre úplnych nováčikov či pokročilých programátorov. 

Tu je prehľad niektorých kurzov, ktoré ťa naučia programovať v Pythone:

IT Academy

Vybrať si môžeš z veľkého množstva úrovní kurzov programovania v jazyku Python od úplného začiatočníka až po profíka. Dostupné sú aj kurzy programovania vo frameworku Python Django či kurz práce s Python knižnicami. Kurzy prebiehajú formou skupinového e-learningu a napríklad kurz pre začiatočníkov trvá 2 dni. 

IT learning

V ponuke nájdeš kurz programovania v Pythone pre začiatočníkov alebo objektovo orientované programovanie v Pythone pre mierne pokročilých. Tieto online kurzy sú tak určené skôr pre začínajúcich programátorov v Pythone. Dĺžka trvania kurzov je 2 dni, preto sa môžeš základy naučiť pomerne rýchlo a potom ďalej stavať na nových vedomostiach. 

Code Academy

Vzdelávacia platforma Code Academy ponúka kurzy programovania v Pythone v anglickom jazyku, a to pre úplných začiatočníkov. Krok za krokom sa tak naučíš všetky fundamentálne základy a už od prvej lekcie začneš písať vlastný kód. Code Academy deklaruje, že programovať v Pythone zvládneš už do týždňa. 

SD Academy

Táto platforma ponúka komplexný kurz programovania v Pythone. Počas 285 hodín výuky by si sa mal naučiť všetko, čo potrebuješ, aby si mohol v Pythone pracovať. Pochopíš celý ekosystém, naučíš sa používať všetky jeho nástroje aj vytvárať vlastné moduly. Dokonca sa zúčastníš praktických workshopov a získaš kariérne poradenstvo, ktoré ti pomôže sa v IT zamestnať. 

Skillmea

Platforma Skillmea ponúka niekoľko kurzov programovania pre rôzne úrovne. Začať môžeš kurzami, ako sú Python pre stredoškolákov či Python pre začiatočníkov. Ďalej môžeš pokračovať s Objektovým programovaním v Pythone, Úvodom do deep learningu v Pythone či Základmi machine learningu v Pythone. Jednoducho, je z čoho vyberať. 

Ako vidíš, možností je nekonečno. Stačí si len vybrať kurz, ktorý odpovedá tvojim predstavám a možnostiam, a s učením môžeš začať ešte dnes.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?