Vyladený LinkedIn profil ti pomôže nájsť top prácu v IT | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Vyladený LinkedIn profil ti pomôže nájsť top prácu v IT.

Alexandra Vaszily|31.08.2022

Hľadáš top prácu v IT sektore? Pomôcť ti môže LinkedIn profil

Keď ide o hľadanie práce, je dobré porozhliadnuť sa aj inde, ako na inzertných portáloch. Práve sociálna sieť LinkedIn ti môže prihrať job, ktorý by si cez inzerát nikdy nenašiel. Ešte nemáš svoj profil? Čítaj ďalej a presvedčíme ťa, že nie je nad čím váhať.


Dnešný online svet ponúka nekonečno možností, ako nájsť perspektívnu prácu. Môžeš využiť inzertné portály, skupiny na Facebooku, obrátiť sa na svoju sociálnu bublinu alebo prelustrovať weby obľúbených zamestnávateľov – napríklad našu podstránku Kariéra. Existuje však ešte jedna možnosť, ktorú sa oplatí využiť. Je ňou sociálna sieť LinkedIn, ktorá spája profesionálov z celého sveta a z rôznych odvetví.

mobil v ruke

Prečo byť aktívny na LinkedIn?

HR pracovníci LinkedIn milujú, pretože im dáva možnosť priamo oslovovať profíkov, ktorí spĺňajú požiadavky na konkrétne pozície. Tebe naopak dáva možnosť dostávať zaujímavé domáce aj zahraničné ponuky, a to aj vtedy, ak prácu práve nehľadáš. Umožní ti zbierať cenné pracovné kontakty, zdieľať odborný obsah či diskutovať na aktuálne témy s ľuďmi z fachu. LinkedIn je jednoducho miestom, kde by žiaden profesionál nemal chýbať.

dievča za počítačom

Ako zvýšiť svoju atraktivitu?

Ako docieliť, aby si bol na LinkedIn pre zamestnávateľov zaujímavý? Pomôže ti zopár cenných tipov:

Vylaď si svoj profil

Bez profilu to jednoducho nejde. LinkedIn však nie je Facebook či Instagram. Platí tu, že viac je viac, takže čím viac relevantných informácií a skúseností o sebe vyplníš, tým atraktívnejší budeš pre zamestnávateľov. Nezabudni na reprezentatívnu fotku, pútavé intro a zverejnenie každej pracovnej pozície s dĺžkou trvania a podrobným popisom náplne práce. Pomôže tiež pridať odkaz na portfólio a rôzne pracovné výstupy, na ktoré si hrdý. Podporované formáty sú: .pdf, .ppt/.pptx, .doc/.docx, .jpg/.jpeg, .png či .gif., pričom maximálna veľkosť súborov je 100 MB.

Buduj sieť kontaktov

Samotný profil však nestačí na to, aby si využil plný potenciál tejto siete. Jej cieľom je najmä prepájať ľudí z rôznych odvetví naprieč internetom. Je to vlastne taký online networking bez trápnych momentov. Neváhaj preto zbierať nové kontakty, ktoré raz pre teba môžu byť užitočné. Hľadať ich môžeš (a LinkedIn ti ich tiež sám ponúka) podľa predošlých zamestnaní, školy, odvetvia či záujmov. Pridávaj sa do skupín a sleduj stránky, čítaj content, komentuj a zdieľaj. Tvoja aktivita ti prinesie visibilitu, kontakty a pracovné ponuky. 

Získaj referencie

Ak sa spojíš s ľuďmi, s ktorými si už niekedy pracoval, študoval či inak spolupracoval, môžeš využiť ďalšiu funkciu LinkedIn. Sú ňou referencie, ktoré ti môžu napísať tvoji známi a pomôcť ti tak vyniknúť v očiach HR pracovníkov. Vždy pritom musia upresniť, v akom pracovnom vzťahu ste boli a na akej pozícii si vtedy pracoval. Samozrejme je férové, ak niekomu napíšeš referenciu aj ty sám a pomôžete si tak navzájom. Ďalšou podobnou funkciou je Endorsement, teda akési potvrdenie ľudí pre tvoje Skills, ktoré si môžeš v profile vyplniť. 

Buď proaktívny 

LinkedIn nie je len o pasívnom čakaní, kým ťa nejaká firma osloví. Oplatí sa byť proaktívny, a to rôznym spôsobom. Môžeš si vytipovať love brandy a obľúbené firmy, spojiť sa s ľuďmi, ktorí v nich pracujú, a dať im priamo vedieť, že máš záujem o spoluprácu. Ak nemáš konkrétny tip na firmu, môžeš si vytvoriť „Job alert”, čím dáš verejnosti vedieť, že si na love nového zamestnania. Do svojho profilu tiež vieš pridať informáciu o tom, aké služby poskytuješ a akej spolupráci si otvorený. Nájdeš ju priamo v hlavičke profilu ako „Open to”. 

Tvor vlastný obsah

V neposlednom rade je LinkedIn o zdieľaní poznatkov, noviniek a skúseností. Neváhaj preto vytvárať vlastný content, a to formou článkov, fotiek, videí či eventov. Ak máš čo povedať a zdieľať s odbornou verejnosťou, toto je to správne miesto. Uverejni case studies, prezentácie či webové stránky, na ktorých si pracoval, rozprúď debatu pod postami a daj vedieť o svojich úspechoch. Táto sieť ponúka obrovský potenciál, ako sa zviditeľniť vo svojom odvetví prakticky zadarmo. 

Vzdelávaj sa 

Na LinkedIn sa teraz môžeš aj vzdelávať, a to vďaka platforme LinkedIn Learning, kde nájdeš množstvo kurzov a workshopov, ktoré ešte viac zvýšia tvoje šance na trhu. Ak pracuješ alebo chceš pracovať v IT oblasti, nájdeš tu napríklad kurzy programovania v jazykoch Java, JavaScript, SQL, Python a ďalšie užitočné témy. Po absolvovaní získaš certifikát, ktorý si môžeš zverejniť vo svojom profile. Kurzy si môžeš vyskúšať v mesačnej trial verzii. 

Držíme ti palce na ceste za tvojou prácou snov, či už ju nájdeš na LinkedIn alebo rovno u nás v Coderame. :) 

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?