IT outsourcing: Čo to je a prečo ho potrebujete? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Čo je IT outsourcing a ako vám môže pomôcť?

Alexandra Vaszily|27.01.2023

pracujúci tím v spoločnosti Coderama

IT outsourcing je dlhodobo sa rozvíjajúcou súčasťou IT odvetvia a cenným riešením pre rôzne spoločnosti. Veľké aj mladé začínajúce podniky využívajú výhody outsourcingu pre svoje podnikanie. Tento prístup pomáha znižovať náklady alebo vedie k väčšej konkurenčnej výhode. 

Prieskum spoločnosti Deloitte navyše potvrdil, že COVID-19 vyvrátil myšlienku, že na vytvorenie dôveryhodného vzťahu na pracovisku je potrebné fyzické spoločné umiestnenie zdrojov. Všetko tak naznačuje, že postupne sa budú všetci prikláňať smerom k IT outsourcingu. Prinášame vám preto podrobného sprievodcu outsourcingom IT, ktorý vám pomôže pochopiť, čo to je a prečo ho potrebujete.

Čo je IT outsourcing?

IT outsourcing, alebo aj Bodyshopping/Bodyleasing, znamená uskutočňovanie určitých činností za pomoci externých zdrojov. Ide o subdodávateľskú IT činnosť pre inú spoločnosť. 

Outsourcing IT znamená, že spoločnosť presunie časť vývoja softvéru mimo internej štruktúry, aby ušetrila náklady a mala pod kontrolou všetky procesy. Realizáciu úloh síce odovzdáte IT firme, ale na všetko stále dohliadate sami. Môžete pritom využiť prenájom jednotlivých IT špecialistov alebo celých vývojárskych tímov. Veľkou výhodou je priama komunikácia s prenajatými vývojármi a úplná kontrola nad vaším IT projektom.

3 typy outsourcingu podľa miesta poskytovania služby

  • Onshore
  • Nearshore
  • Offshore

Onshore

Ide o proces prenájmu odborníkov, ktorí sa nachádzajú vo vašom meste alebo v jeho blízkosti. Je to dobrá možnosť, ako mať v rámci primeraných nákladov všetko pod kontrolou.

Nearshore

Ide o outsourcing v susedných krajinách s rovnakým časovým pásmom. Výhodou tejto možnosti je najmä jednoduchšia komunikácia s vývojármi. Napriek tomu táto možnosť nie je vždy výhodná.

Offshore

Ide o outsourcing do inej krajiny. Tento typ vám umožňuje ušetriť najviac peňazí. 

Hlavné účely IT outsourcingu

Outsourcing vám pomôže dosiahnuť najmä:

  • zníženie nákladov,
  • rozvoj spoločnosti,
  • spoluprácu s multifunkčnými odborníkmi.

Pre podnikateľov, najmä pre zakladatelov startupov, môže byť IT outsourcing kľúčom k rýchlejšiemu napredovaniu firmy a k väčšej úspore peňazí, ako by dosiahli s malým vlastným tímom. Veľké spoločnosti, ako sú Google, Apple či Facebook, tiež outsourcujú určitú časť svojej práce, pretože im to poskytuje prístup k expertom s rôznymi odbornými znalosťami.

3 bežné modely IT outsourcingu

Pred podpísaním zmluvy so spoločnosťou poskytujúcou outsourcing informačných technológií by ste si mali vybrať model spolupráce. Zatiaľ čo typy IT outsourcingu sa odvolávajú len na geografickú polohu, model outsourcingu definuje spôsob spolupráce a konečné ciele tejto spolupráce. 

Model založený na projektoch

Klient si najme tím na realizáciu projektu alebo časti práce, ktorá je už naplánovaná a definovaná. Projektový manažér z outsourcovaného tímu nesie plnú zodpovednosť za kvalitu a výkon projektu.

Kedy ho použiť: Projektový model IT outsourcingu je vhodný pre nie príliš zložité projekty, ktoré majú predvídateľnú a dobre naštudovanú funkcionalitu.

Model špecializovaného tímu

Klient si najme vývojársky tím, ktorý pre neho vytvorí projekt a bude pracovať len na tomto projekte. Na rozdiel od projektového modelu je špecializovaný vývojársky tím do projektu viac zapojený. V tomto modeli sa externý tím stáva vaším technickým a produktovým poradcom. Môže teda ponúkať nápady a navrhovať alternatívne riešenia. 

Kedy ho použiť: Tento model IT outsourcingu sa najlepšie hodí pre začínajúce podniky, u ktorých sa očakáva rast, komplexné dlhodobé projekty, ktoré majú potenciál rozširovania, a projekty s mnohými nejasnými požiadavkami. Ak si chcete overiť svoj nápad, nájsť zhodu produktu s trhom alebo vytvoriť MVP na otestovanie trhu, špecializovaný tím je tá správna cesta. 

​Outstaff model

Je to typ outsourcingu v IT, keď nepotrebujete plnohodnotný vývojový tím a najímate si samostatných IT špecialistov. Niekedy si projekt vyžaduje nájsť niekoľko ďalších odborníkov a vy si môžete najať externých pracovníkov, ktorí pokryjú tento rozsah práce. 

Kedy použiť: Outstaff model outsourcingu IT sa najlepšie hodí pre krátkodobé projekty, pretože existuje riziko, že sa vaši externí pracovníci v priebehu dlhého obdobia vystriedajú.

Prečo by ste mali používať outsourcing IT?

Teraz, keď už viete, čo je outsourcing IT, poznáte jeho modely a typy, je čas objasniť si, prečo ho potrebujete a či ho naozaj potrebujete. Prejdime si niekoľko situácií, ktoré naznačujú, kedy sa rozhodnúť pre outsourcing IT.

Ste expert na doménu s nápadom

Ak ste expert v odbore s nápadom, ktorý rieši skutočný problém, IT outsourcing je vaša voľba. V tomto prípade je vaším hlavným cieľom rýchlo vstúpiť na trh a otestovať riešenie. Outsourcovaný tím vám pomôže overiť nápad, vytvoriť MVP na overenie hypotézy a implementovať zmeny v produkte podľa potrieb trhu. Ušetrí vám peniaze, čas a umožní vám tak dosiahnuť váš cieľ. 

Máte startup v ranom štádiu

Často sa stáva, že mladé startupy míňajú peniaze rýchlejšie ako vedia získať solídny tím a produkt pripravený na uvedenie na trh. Spoločnosť Failory zistila, že finančné problémy sú 3. najčastejším dôvodom neúspechu startupu. Preto je rozumnejšie znížiť náklady najatím externého tímu odborníkov, kým vaša firma žije z peňazí investorov. Môžete zamestnať štúdio na vývoj produktu s celým cyklom, ktoré pokryje všetky slepé miesta a uvedie váš produkt do života.

Potrebujete technickú podporu

Ak už máte hotové riešenie, ale vyžaduje si ešte určité technické vylepšenia rámce pre backendové komponenty, nový jazyk, integrácie s podnikovou aplikáciou, návrh UX & UI je rozumnejšie nájsť skúseného partnera. Existuje mnoho funkcií, ktoré dokáže pokryť IT outsourcing, a opäť vám ušetrí čas, ktorý by ste inak strávili hľadaním kvalifikovaných zamestnancov.

Ako je to u nás v CODERAME?

CODERAMA je stabilným partnerom v oblasti IT outsourcingu už 16 rokov. Poskytovanie inovatívnych a kreatívnych riešení je pre nás vášňou, preto sú všetky prekážky na našej ceste len ďalšou vzrušujúcou výzvou, ktorú musíme prekonať. Vývojárov, ktorí majú záujem pripojiť sa ku CODERAME, dôkladne testujeme a nikdy neprijímame nikoho bez absolvovania našich algoritmických testov/úloh.

Náš personálny proces je efektívny a rýchly, ale veľmi prísny. Berieme len tých najlepších. Väčšina projektov, na ktorých pracujeme, má veľký rozsah s obrovským množstvom údajov, preto je optimalizácia niečo, čo robíme každý deň.

Hlavnými výhodami IT outsourcingu v našej firme sú:

Dostupnosť a flexibilita

Našim klientom plne garantujeme nepretržitú dostupnosť kvalitných ľudských zdrojov počas celého trvania projektu aj po ňom. 

Kvalita a rýchla implementácia

Neustále monitorujeme nové technológie a trendy, aby sme si udržali trvalý náskok pred konkurenciou.

Optimalizácia nákladov

Eliminujeme skryté náklady, vďaka čomu efektívne využívame vaše zdroje a znižujeme celkové náklady na projekt.

Zdieľame riziká

Preberáme na seba zodpovednosť za správu a riadenie, vďaka čomu sa znižuje vaše riziko v súvislosti s projektom.

Znižujeme klientom náklady na IT odborníkov

Znižujeme náklady spojené s hľadaním a najímaním IT odborníkov, ako napr. manažment, školenia, byrokracia ohľadne zamestnancov a pod.

Hiring process

Náš náborový proces je rozdelený do 3 kôl. V prvom kole si najprv potenciálny kandidát prejde všeobecným pohovorom s našou HR špecialistkou, pričom sa zameriavame aj na úroveň cudzieho jazyka. V druhom kole dostáva technický IT test, pri ktorom si preveríme kandidáta na danú špecializáciu. V treťom poslednom kole prejde kandidát technickým pohovorom s našim IT odborníkom na danú technológiu. Až 80 % našich ľudí hovorí plynule po anglicky.

Account 

Naši account manažéri spomedzi kandidátov starostlivo vyberajú vhodných IT špecialistov tak, aby dodali profily ľudí, ktorí naozaj zodpovedajú vašim požiadavkam.

Zhrnutie

V tomto článku sme sa pokúsili vyvrátiť mýtus, že outsourcing informačných technológií predstavuje nízkoprofilové dodávky a rozhodnutia poslednej inštancie. Prišli sme na to, že aj veľké technologické spoločnosti využívajú outsourcing s dostatočnými výhodami. IT outsourcing je skvelou príležitosťou pre začínajúce podniky, ako ušetriť čas a peniaze.

Službu IT outsourcingu v CODERAME ponúkame už 16 rokov, preto ak by ste mali záujem o dodanie externých kapacít pre vašu firmu, neváhajte nás kontaktovať.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?