Digitálna transformácia: Čo potrebujete vedieť? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Čo je digitálna transformácia a prečo je dôležitá pre váš biznis?

Alexandra Vaszily|07.06.2023

Nachádzame sa v digitálnom veku, kedy sa technológie stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života, či už v podnikaní alebo v bežnom živote. S tým súvisí aj pojem digitálna transformácia, ktorý v tomto článku predstavíme a priblížime, prečo je dôležitý aj pre váš biznis. 

Možno ste už toto slovné spojenie počuli, no nie je vám jasné, čo znamená. Poďme si ho preto podrobne vysvetliť. 

Čo je digitálna transformácia?

Digitálna transformácia znamená integráciu digitálnych technológií do všetkých oblastí podnikania. Ide o komplexný proces, ktorý mení spôsob, akým podnik funguje. Počas neho sa pomocou digitálnych technológií upravujú a vylepšujú už existujúce procesy alebo sa vytvárajú nové, ktoré spĺňajú aktuálne požiadavky trhu. 

Firemné procesy, systémy, informácie a dáta sa digitalizujú s cieľom zvýšenia efektivity, zlepšenia zákazníckej skúsenosti, šetrenia zdrojov či zvýšenia zisku. Dôležité je spomenúť, že v podstate ide o nikdy nekončiaci proces, pretože podnikateľské prostredie sa neustále vyvíja a prináša zmeny, na ktoré musia firmy reagovať.

Čo môže zahŕňať digitálna transformácia:

  • Zavedenie moderných technológií, ako sú cloud computing, umelá inteligencia, automatizácia či internet vecí. 
  • Mení spôsob práce zamestnancov, ktorí môžu vďaka technológiám pracovať odkiaľkoľvek. 
  • Mení spôsob interakcie so zákazníkmi, ktorí môžu nakupovať online a odkiaľkoľvek. 
  • Digitalizácia a optimalizácia procesov zvyšuje efektivitu, produktivitu a zároveň znižuje náklady. 
  • Vďaka analýze veľkých dát získa firma hlbšie poznatky o podnikaní a môže lepšie pochopiť a naplniť potreby zákazníkov.
  • Vytvára príležitosti pre inovácie a rast, otvára dvere pre nové produkty, služby a biznis modely. 

Prečo je digitálna transformácia dôležitá pre vašu firmu? 

Hoci je digitálna transformácia dlhodobý, komplexný a často aj nákladný proces, investícia do nej sa oplatí. Umožní totiž vašej spoločnosti napredovať, prosperovať a konkurovať ostatným firmám v súčasnej digitálnej ére. Často si však vyžaduje zmenu myslenia a kultúry celej firmy. Dnes už môžeme povedať, že digitálna transformácia nie je otázkou voľby, ale nutnosťou

Čo vám môže priniesť digitálna transformácia:

  • Zlepšuje zákaznícku skúsenosť, napríklad prostredníctvom personalizovaných služieb a personalizovaných interakcií. To vedie k vyššej spokojnosti zákazníkov a k lojalite. 
  • Zvyšuje efektivitu. Automatizácia procesov umožňuje rýchlejšie reagovať na požiadavky zákazníkov a šetrí tak čas aj peniaze.
  • Otvára nové príležitosti. Pomocou analýzy dát a umelej inteligencie dokážete predvídať trendy, identifikovať nové segmenty trhu a ponúknuť inovatívne produkty. 
  • Posilňuje konkurenčnú výhodu. Byť digitálnym lídrom sa oplatí prinesie vám náskok pred konkurenciou a potenciálne vyšší zisk. 

Ako dosiahnuť digitálnu transformáciu? 

Úspešná digitálna transformácia si vyžaduje niekoľko strategických krokov:

Vízia a cieľ

V prvom rade by ste si mali položiť otázku, z akého dôvodu chcete digitálne transformovať svoje podnikanie a aký je váš dlhodobý cieľ a vízia. Dôvody môžu byť rôzne napríklad chcete zlepšiť zákaznícku skúsenosť, zvýšiť efektivitu výroby či prevádzky, zvýšiť obrat či ušetriť na ľudských zdrojoch. Tieto ciele vám pomôžu zvoliť správnu stratégiu.

Reflexia

Zamyslite sa a zhodnoťte, v akom stave je vaša súčasná firemná infraštruktúra a digitálna vyspelosť. Urobte audit existujúcich digitálnych nástrojov a technológií, ktoré používate. Zistite, čo funguje a čo je potrebné zlepšiť alebo zmeniť. Pomôže vám to určiť si vaše priority a podniknúť ďalšie kroky. 

Oblasť zamerania

Nesnažte sa zmeniť všetko naraz, ale zamerajte sa vždy na konkrétnu kľúčovú oblasť, ktorá je pre vás momentálne prvoradá. Zbytočné zavádzanie mnohých technológií naraz by mohlo spôsobiť chaos a naopak firemné procesy skomplikovať namiesto toho, aby ste ich zjednodušili. 

Investícia

Digitálna transformácia sa nezaobíde bez investície do správnych nástrojov, systémov a softvérov. Nešetrite na týchto technológiách, no uistite sa, že ich budete vedieť správne implementovať a integrovať do vašej existujúcej infraštruktúry. 

Vzdelávanie

Každá nová technológia si bude vyžadovať aj nové znalosti a zručnosti vašich zamestnancov. Venujte preto čas a peniaze na potrebné školenia a motivujte zamestnancov k pozitívnemu vzťahu k inováciám. Prípadne posilnite tím o potrebných špecialistov. 

Vyhodnotenie

Keďže je digitálna transformácia nepretržitý proces, je potrebné neustále vyhodnocovať výsledky každej zmeny. Pomôžu vám k tomu dáta, ale aj spätná väzba zamestnancov a zákazníkov. Podľa potreby upravujte stratégiu a technológie, aby ste dosiahli stanovené ciele. 

So správnou víziou a nastavením vám môže digitálna transformácia priniesť mnoho pozitív. Začnite postupne a budujte novú digitálnu štruktúru vašej firmy krok za krokom.

Ako je to u nás v Coderame?

Ako spoločnosť Coderama sme presvedčení, že digitálna transformácia je kľúčová pre úspech v dnešnom konkurenčnom prostredí. S týmto vedomím sme implementovali niekoľko aspektov digitálnej transformácie, ktoré nám umožňujú fungovať efektívnejšie a transparentnejšie.

Našim zamestnancom poskytujeme vlastný firemný hardvér podľa ich výberu, čo im umožňuje flexibilne pracovať a byť stále pripojení k našim systémom. Až 70 % zamestnancov v Coderame pracuje z domu. Naše komunikačné kanály sme presunuli na chatovaciu aplikáciu, ktorá nám umožňuje efektívne komunikovať a spolupracovať v rámci tímu. Táto aplikácia je segmentovateľná a tematicky kategorizovateľná, čo zjednodušuje hľadanie a správu konkrétnych tém.

Vyvíjame a používame vlastný systém, ktorý nám umožňuje centralizovanú správu a organizáciu našich pracovných procesov. Náš systém je spojením CMS (Content Management System), CRM (Customer Relationship Management) a databázy. Poskytuje širokú škálu funkcií a nástrojov, ktoré prispievajú k zlepšeniu našich podnikových procesov a poskytujú nám konkurenčnú výhodu.

CMS funkcie:

  • Našu webovú stránku upravujeme pomocou nášho CMS systému, ktorý nám umožňuje jednoducho aktualizovať obsah, pracovné ponuky, články a spravovať kontaktné formuláre z webu. 

CRM funkcie:

  • Vďaka CRM funkciám máme prehľad o našich klientoch a histórii spolupráce. Ukladáme informácie o klientoch, zmluvách, kontaktnej osobe a zaznamenávame ceny, zmluvy a NDA dohody.
  • CRM databázu využívame aj na správu kandidátov, kde ukladáme osobné údaje, zmluvy, životopisy a výstupy z pohovorov. Tieto informácie nám pomáhajú určiť, na aké pozície sú kandidáti vhodní.
  • CRM databázu využívame aj na správu našich zamestnancov. Je to komplexný prehľad o našich ľuďoch a ich profesionálnom vývoji. Táto funkcia nám umožňuje uchovávať dôležité informácie, ako napríklad životopis, priebeh spolupráce, zastávané pozície a relevantné pracovné skúsenosti. CRM databáza tiež obsahuje informácie o narodeninách a meninách zamestnancov, čo nám poskytuje možnosť osláviť tieto dôležité udalosti a udržiavať pozitívnu firemnú kultúru.
  • Okrem toho CRM databáza obsahuje aj údaje o zakúpenom hardvéri pre jednotlivých zamestnancov. Tento prehľad nám umožňuje efektívne spravovať a monitorovať investície do technického vybavenia.

Ďalšie funkcie:

  • V rámci nášho systému máme integrovaný systém na projektový manažment, ktorý nám umožňuje sledovať a spravovať prácu na projektoch, vrátane pridelenia úloh a sledovania pokroku, cieľov a výsledkov.
  • Dochádzkový systém nám umožňuje evidenciu dochádzky zamestnancov, čo zlepšuje organizáciu a monitorovanie pracovných hodín.
  • Kalendár aktivít nám pomáha plánovať a sledovať dôležité udalosti a termíny v našej firme.
  • Máme tiež Fotoalbum a Videoalbum, v ktorom môžeme ukladať obrázky a videá súvisiace s našimi aktivitami a udalosťami.
  • V rámci systému sme zaviedli aj Booking car, bookovací systém na firemné autá. S využitím tejto funkcie môžu naši zamestnanci jednoducho a efektívne rezervovať firemné autá pre svoje pracovné cesty a stretnutia. Systém poskytuje prehľad o dostupných vozidlách, ich termínoch a umožňuje zamestnancom vybrať si vhodné auto podľa ich potrieb a preferencií.
  • Máme centralizovaný systém na otváranie dverí cez aplikáciu. Tento systém umožňuje našim zamestnancom a oprávneným osobám otvárať dvere prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá je integrovaná so serverom. Týmto spôsobom môžeme sledovať a evidovať všetky prístupy do našich priestorov. 
  • V rámci tohto systému sme implementovali funkciu „Buy request“ (požiadavka na nákup), vďaka ktorej si zamestnanci môžu jednoducho objednať hardvér, softvér alebo akékoľvek ďalšie vybavenie, ktoré potrebujú na výkon svojej práce. 

Tento vlastný systém nám poskytuje centralizované úložisko pre dôležité informácie o zamestnancoch, klientoch a projektoch. Využitie CMS, CRM a ďalších funkcií nám umožňuje efektívne riadiť našu firmu, zlepšovať komunikáciu s klientmi a optimalizovať interné procesy. Sme hrdí na tento systém, ktorý nám pomáha dosahovať naše digitálne ciele a posilňuje našu konkurencieschopnosť na trhu.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?