Chceš vedieť, koľko zarábajú programátori a ľudia v IT? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Aký plat majú programátori a ktoré pozície v IT zarábajú najviac?

Alexandra Vaszily|16.12.2022

usmiaty muž si stavia komín z mincí

Zaujíma ťa, koľko skutočne zarábajú ľudia v IT sektore? Prípadne si na kariéru programátora brúsiš zuby a chceš vedieť, či sa to fakt oplatí? Pozrime sa spoločne na to, aká je realita platov slovenských it-čkárov. 

Nie je žiadnou novinkou, že IT odvetvie patrí k tým lukratívnejším. Niet sa čomu čudovať, ľudia s IT vzdelaním a skúsenosťami sú žiadaní takmer v každej priemernej firme a pre chod súčasnej spoločnosti a biznisového sveta sú nepostrádateľní. A keďže dopyt po skutočných odborníkoch ďaleko prevyšuje ponuku, platové podmienky v tomto sektore sú ako inak nadštandardné. 

Aký je priemerný plat v IT? 

Pozrime sa rovno na porovnanie platov it-čkárov s priemerom Slovenska. Podľa Štatistického úradu SR bola v roku 2021 priemerná mesačná mzda 1 211 eur. Za prvý polrok 2022 to už bolo 1 252 eur, takže priemerná mdza medziročne narástla o viac ako 7 %. Nie je to však veľký dôvod na radosť, pretože po zohľadnení inflácie v skutočnosti mdza poklesla 2,9 %. Viac info tu. V treťom kvartáli roku 2022 narástla priemerná mzda na 1 296 eur, čo je posledná nameraná hodnota. Zostaňme teda pri hodnote, ktorá bude relevantná pre naše porovnanie. 

Ako je na tom IT odvetvie? Podľa portálu Platy.sk zarábajú zamestnanci v informačných technológiách od 1 503 eur do 3 346 eur. Je to len orientačné rozpätie, v ktorom sa nachádzajú rôzne pracovné pozície. Pritom zároveň 10 % ľudí zarába ešte viac ako je najvyššia hodnota. Už z tohto zbežného porovnania môžeme vidieť, že platy v IT sú výrazne vyššie ako celoslovenský platový priemer. V zozname najvyšších platov podľa pracovným oblastí sa umiestňujú na druhej priečke s priemerným platom 2 348 eur, a to hneď po vrcholovom manažmente. Mnohí IT-čkári preto často zarábajú porovnateľne ako manažéri. 

Samozrejme, výnimky potvrdzujú pravidlo a rozhodne sú aj iné odvetvia s lukratívnym platovým ohodnotením. Spomeňme napr. Finančné a poisťovacie činnosti, ktoré sú podľa Štatistického úradu najlepšie plateným odvetvím spoločne so sektorom Informácie a komunikácia, do ktorého spadá aj IT. 

Ktoré IT pozície sú najlepšie platené?

Posvieťme si teraz na konkrétne pracovné pozície v rámci IT. Aj tu totiž existuje množstvo činností, ktorým sa dá venovať, a ktoré sú hodnotené rôzne, či už podľa stupňa vzdelania, úrovne skills alebo rokov skúseností. 

Medzi IT pozície, ktoré môžu byť slabšie platené, patria podľa portálu Platy.sk napríklad webdizajnér, webmaster, správca informačného systému či počítačovej siete, servisný inžinier či servisný technik. Stále však ide o skvelo platené pozície, kde najnižšie platy začínajú na 1 000 eurách. Aj tu však platí, že s rokmi skúseností rastie aj výška platu a môže sa vyšplhať veľmi vysoko, pričom horný limit je okolo 3 000 eur. 

Medzi najlepšie platené IT pozície patria napríklad IT architekt s platom v rozmedzí 2 128 až 5 121 eur či lead developer s platom v rozmedzí 2 276 až 5 453 eur. Skvelo platené sú samozrejme aj pozície programátorov v rôznych jazykoch, špecialistov IT bezpečnosti, cloud špecialistov či DevOps špecialistov. Nezaostávajú ani IT manažéri a IT analytici. Platy na všetkých menovaných pozíciách môžu presahovať hranicu 3 000 eur. 

A ako je to u nás v Coderame? Platy našich špecialistov podľa šikovnosti a skúseností dosahujú rozmedzie od 3 000 do 6 400 eur pri živnosti (je možné pracovať u nás aj na TPP). Ak preto hľadáš nové uplatnenie v IT, neváhaj sledovať aj naše voľné pracovné pozície a pridaj sa k nášmu Coderama tímu. Naše pracovné podmienky, priateľská atmosféra a tím plný skvelých ľudí ťa rozhodne nesklamú. :)

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?