Najväčšie výzvy, ktoré čakajú začínajúcich programátorov | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Aké problémy čakajú začínajúcich programátorov? Na toto by si sa mal pripraviť

Alexandra Vaszily|06.04.2023

Rozhodol si sa stať programátorom? Výborne. Máš pred sebou vzrušujúcu, no náročnú cestu, ktorá ti môže priniesť zadosťučinenie v podobe úspešných projektov a slušného platu. Ako začínajúci programátor sa však musíš pripraviť na niekoľko výziev, ktoré ťa čakajú.

Predstava písania kódu a tvorby úžasného softvéru je lákavá, no dokáže byť aj vyčerpávajúca. Programovanie totiž prináša špecifické výzvy, ktoré môžu nejedného začínajúceho programátora prekvapiť. Pozrieme sa na tie najčastejšie a povieme si, ako sa na ne pripraviť a úspešne ich prekonať. 

Osvojenie si základov

Najväčšou výzvou pre budúceho programátora je samozrejme naučiť sa kódovať. Pochopenie kľúčových základov môže vyžadovať mnoho času a trpezlivosti, no treba jednoducho veriť v proces a vytrvať. Garantujeme ti, že žiaden učený programátor ešte z neba nespadol. 

Najlepšou stratégiou je začať zoznamovaním sa s hlavnými programovacími jazykmi, ako sú HTML, CSS, JavaScript a Python. Nauč sa základné pojmy a syntax. Keď pochopíš základy každého z nich, môžeš začať pracovať na projektoch a experimentovať s kódom, aby si si nadobudnuté znalosti postupne osvojil.

Využi možnosti online zdrojov či kurzov, ktoré ti vedia poskytnúť slušné základy a navigovať ťa na tvojej ceste. Určite sa tak budeš cítiť menej stratený. Esenciálne je tiež neustále precvičovanie znalostí v praxi, teda písanie kódu, skúšanie aj zlyhávanie. Píš jednoduché programy a každú úlohu si rozdeľ na čo najmenšie časti, po ktorých sa budeš posúvať ďalej. 

Užitočné je tiež spojiť sa so seniorom, ktorý ťa do základov IT zasvätí a pomôže usmerniť tvoj proces učenia. Ak aj nemáš šťastie na takéhoto „mentora“, neboj sa pýtať skúsenejších. Je pravdepodobné, že rovnaký problém už riešilo milión ľudí pred tebou. Využi rôzne skupiny a fóra, alebo tiež umelú inteligenciu, o ktorej sme nedávno písali.

Navigácia v rôznych jazykoch a platformách

Naučiť sa jeden programovací jazyk dnes už nestačí. Skúsení programátori vedia, že na to, aby vedeli problémy riešiť efektívne a flexibilne, potrebujú znalosť viacerých programovacích jazykov a platforiem. Trvá však nejaký čas, kým získaš potrebný rozhľad a skúsenosti. Potom už budeš vedieť, kedy ktorý jazyk a platformu použiť pre tú ktorú úlohu. 

Pomôžu ti v tom aj rôzne programovacie nástroje, ako sú textové editory, databázové systémy, dokumentačné systémy API, nástroje umelej inteligencie a ďalšie. Zefektívnia tvoju prácu, urýchlia písanie kódu a odbremenia ťa od toho, aby si musel všetko vytvárať od nuly. Bez dobrej znalosti základov (napr. dátové typy, operátory a funkcie) sa však aj tak nepohneš a žiaden nástroj tvoju prácu neurobí za teba. 

Hľadanie práce

Máš už zvládnuté solídne základy a stále máš záujem stať sa programátorom? Je načase začať si hľadať vhodný job. V začiatkoch to môže byť náročnejšie, kým získaš potrebné skúsenosti a referencie. Niet však pochýb o tom, že uplatenie programátorov na trhu je skvelé. Pri posielaní CV-čiek spomeň všetky kurzy, ktoré si absolvoval, a aj tie najmenšie programátorské skúsenosti. Mnohé firmy ocenia portfólio alebo ukážky tvojich projektov.

Neboj sa prihlásiť na stáž či výukový program v IT firme, ktorá ti za žiaden alebo minimálny plat poskytne potrebnú prax, od ktorej sa môžeš ďalej odraziť. Dnes sú už firmy ochotné si svojich IT-čkárov vyškoliť a investovať do nich svoj čas a peniaze. Ak máš možnosť, využi tiež networking, ktorý je súčasťou rôznych IT konferencií, školení a kurzov. Môžeš získať cenné kontakty. 

Držanie kroku s technológiou

Naučiť sa základy ani nájsť si perspektívne pracovné miesto nestačí. V IT svete je nevyhnutné nezaspať na vavrínoch a neustále držať krok s technologickým vývojom, ktorý napreduje rýchlosťou svetla. Na obzore je vždy niečo nové, čo môže zamiešať karty, či už sú to napr. mobilné technológie, cloudové riešenia alebo umelá inteligencia

Nenechaj sa tým však odradiť a vybuduj si pravidelné návyky, ktoré ti v tom pomôžu:

  • Sleduj novinky prostredníctvom technologických magazínov, webov a časopisov.
  • Pripoj sa k online komunite vývojárov a sleduj profesionálne fóra.
  • Navštevuj prednášky, semináre a konferencie o IT novinkách.
  • Experimentuj vo voľnom čase s novými nástrojmi a technológiami. 

Zhrnutie

Základnou zručnosťou programátora je riešenie problémov, preto by pre neho žiadna výzva nemala byť prekážkou. Postupným precvičovaním a praxou sa budú tvoju zručnosti aj sebavedomie zvyšovať, preto sa netreba zľaknúť prvotných neúspechov. Dnes už máš k dispozícii množstvo zdrojov, ktoré ti s učením pomôžu a tvojej kariére v IT tak nič nestojí v ceste.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?